Grattis! Du överväger att gå in i en av de viktigaste och mest varierade karriärområden som finns idag – Företagsmäklare. I enklaste termer agerar företagsmäklare som mellanhand mellan köpare och säljare av företag. Men att vara företagsmäklare är allt annat än enkelt. Det är en mångfacetterad disciplin som kräver många färdigheter och egenskaper för att bli framgångsrik.
För rätt person, kan det vara en mycket givande och lukrativt. Den här guiden är avsedd att svara på de vanligaste frågorna vi får in från våra besökare om vad det innebär att vara verksam som företagsmäklare i Sverige. Vårt mål är att dela insikter och perspektiv i syfte att hjälpa dig att göra ett så informerat beslut som möjligt ifall Företagsförmedlare kan vara ett yrke som passar dig.
Företagsmäklare tenderar att själv dela upp sig själv i kategorier baserat på värdet av affärstransaktionen:
1. Small cap: Företag värderade till mindre än 20 miljoner, vilket kan inkludera ägardrivna företag såväl som franchiseavtal. Inom denna kategori omfattas cirka 90% av alla företag i Sverige.
2. Midmarket: Företag som värderas mellan 20 miljoner och 150 miljoner kronor, oftast en strategisk köpare eller en private equity fond.
3. Large cap: Transaktioner för företag över 250 miljoner SEK som ibland involverar M&A-firmor och Investmentbanker.
Majoriteten av Företagsmäklare fokuserar på att representera den säljande parten för att facilitera försäljningen av verksamheten. Detta kallas för “säljsidan” eller “säljarens representation.”
Men det är inte ovanligt att mäklare även representerar köpare. Det brukar normalt sätta kallas för “köpsidan” eller “köparnas representation.”
Företagsmäklare erbjuder även oftast närliggande tjänster såsom:
Företagsmäklare, som alla företagare, bär många hattar. Den kanske viktigaste förmågan är att kunna förutse och lösa problem. Dessa egenskaper måste kombineras med djup kunskap inom en mängd olika områden. En företagsmäklare behöver ha god förståelse för redovisning, ekonomi, juridik, försäljning, marknadsföring, psykologi, och förhandlingsteknik. Få individer är lika kompetenta inom alla dessa områden, men en framgångsrik företagsmäklare måste vara kunniga inom alla dessa ämnen som är högst relevanta för en företagsförsäljning.
De tuffa kompetenskrav som ställs är ett tungt argument för att det kan vara bra att starta som företagsförmedlare som en del av ett redan framgångsrikt kontor snarare än att starta helt ensam.
Säljkunskaper är viktiga i företagsförmedling. Det är dock mer av en rådgivande försäljning snarare än en traditionell försäljning. Processen kan ta månader eller till och med år. En av de unika aspekterna av företagsmäkleri är att det är en dubbelsidig försäljning. Du måste först vinna förtroendet från säljaren att anlita dig som rådgivare, för att därefter identifiera och övertyga en köpare att förvärva bolaget.
Företagsmäklare tjänar majoriteten av sina intäkter från provisioner baserat på försäljning av deras uppdragsgivares verksamhet, en så kallad ”success fee”. Provisioner kan variera från 5-15% av det slutgiltiga priset för en Smallcap verksamhet. En tumregel är att desto större transaktionsvärde desto lägre procentuell kommission.
Det är heller inte ovanligt att en företagsmäklare tar ut en förskottsavgift för att täcka kostnaderna för allt arbete som krävs av företagsförmedlaren med att göra en värdering och ta fram ett prospekt.
Priset för en startavgift kan variera mellan 15 000 – 100 000 kronor beroende på storlek och komplexitet på bolaget som ska säljas.
Att verka som företagsmäklare är ett spännande och givande yrke för rätt individ. Man kan komma in med en bred mix av tidigare erfarenheter och samtidigt njuta av friheten som följer med att vara egen företagare. Vidare är det en kritisk samhällsfunktion som oljar själva maskineriet i Sveriges ekonomi. Som mäklare spelar du en avgörande roll i att facilitera framgångsrika överföringar av företag till nya ägare och på så sätt säkerställer att varor, tjänster och arbeten fortsätter att finnas tillgängliga på marknaden.
Kom i kontakt med en Företagsmäklare nu!