Fem sätt att finansiera en franchise

Att finansiera en franchise kan nästan upplevas som omöjligt innan du undersökt alla möjligheter. Bolagsplatsen.se presenterar här fem oslagbara sätt att få fram kapital till en franchisemöjlighet.

Att lyckas skrapa ihop allt från 50 000 kr till 5 miljoner för att kunna finansiera en ny franchisemöjlighet kan kännas som en stor utmaning. Men summorna till trots så går det ofta lättare än du tror att öppna en franchise. Två viktiga steg på vägen är att tala med rätt människor och att ha en välskriven affärsplan. Här kommer ett antal förslag på potentiella möjligheter till hur du kan få fram startkapital till en franchise.

1. Banklån för att öppna franchise

För många entreprenörer och framtida franchisetagare så är ett banklån ofta den snabbaste och enklaste vägen att gå. Banken kommer intressera sig för vilken typ av projekt de lånar pengar till. Förbered dig genom att ha en bra affärsplan med kassaflödesanalys för att övertyga banken om att du har koll på finanserna. Banken kommer att göra en utvärdering av din bakgrund, tillförlitlighet, kvalifikationer och eventuella möjligheter att driva en franchise. Hur mycket du planerar låna är också av största vikt, liksom din förmåga att betala tillbaka.

Fördelar

Du får ofta ett snabbt och positivt besked om du tar med en rimlig affärsplan.

Nackdelar

Om du inte betalar dina månadsbetalningar för lånet i tid så riskerar du att förlora rättigheterna till din nybildade franchise.

2. Öppna en franchise med vänner

Kanske någon av dina vänner är inne på samma spår; att starta en franchise eller agentur? På så vis kan ni dela på både den initiala investeringen och arbetsbördan. Det är ofta både roligt och motiverande att driva en verksamhet tillsammans med en vän!

Fördelar

Ni känner varandra förmodligen väl redan från början vilket kan ge en god grund för att jobba med en franchise tillsammans.

Nackdelar

Har ni olika stor arbetsbörda så kan det tyvärr leda till konflikter som kan tära på vänskapen.

3. Öppna en franchise tillsammans med familjen

Det är nog få uppstartsprojekt som är lika säkra som när du påbörjar något tillsammans med familjemedlemmar som delägare eller partners. Ni har ofta god kännedom om varandra och har kanske till och med jobbat tillsammans tidigare.

Fördelar

Ni känner varandra väl sedan tidigare och chansen är stor att ni delar samma åsikter och ambitioner.

Nackdelar

Att arbeta tillsammans med familjen kan vara påfrestande. Var noga med att dela upp roller och ansvarområden på ett tydligt sätt.

4. Skaffa ett extrajobb för att ha råd att lansera en franchise

Att skaffa en extrainkomst är ofta en god idé för att du ska ha råd att öppna upp en ny franchise.

Fördelar

Genom att spara din extrainkomst behöver du inte låna lika mycket pengar från en bank eller dylikt.

Nackdelar

Att spara ihop pengar tar tid, så detta alternativ är ingen snabblösning.

5. Använd sparade pengar för att öppna upp en franchise

Har du pengar sparade sedan tidigare är det en bra bas för att investera i en franchiseverksamhet.

Fördelar

Med sparade pengar behöver du inte låna lika mycket från en bank eller andra kreditinstitut.

Nackdelar

Det är alltid bra att ha ett sparkapital. Investerar du det i din nya verksamhet får du räkna med att andra utgifter får vänta.

En sida av Corporate Classifieds AB